Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

16 december: Zien we de mens nog?

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid | 16 december: Zien we de mens nog?

Gepubliceerd op : 12 november 2021

De kern van vertrouwen is dat je wordt erkend en gezien als volwaardig lid van de samenleving, ongeacht wie of wat je bent. Veel mensen en groepen, in met name kwetsbare posities, ervaren een gebrek aan vertrouwen vanuit overheidsinstanties en voelen zich niet gezien als mens. Als het herstel van dit vertrouwen tussen overheid en burger geen aandacht krijgt, komen deze groepen nog meer in de knel dan zij al zitten. Hier ligt een opdracht voor het sociaal werk. 

De manier waarop sociaal werkers beleid uitvoeren, regels toepassen en hulpvragers bejegenen en respecteren heeft invloed op het vertrouwen tussen overheid en burger. Sociaal werkers hebben enerzijds de opdracht regels voor iedereen hetzelfde toe te passen en anderzijds maatwerk te bieden. Maar leidt dat niet juist tot willekeur of individueel onrecht? Zijn regels niet juist bedoeld om burgers tegen willekeur te beschermen? En wat vraagt deze schijnbare tegenstrijdige opdracht van sociaal werkers?

In dit kenniscafé gaan we in gesprek met Willemijn van der Zwaard. Zij schreef Omwille van fatsoen. De staat van menswaardig zorg (2021). Daarin schrijft zij over het spanningsveld tussen regels en maatwerk en onderzocht zij de onderliggende, fundamentele paradox dat de verzorgingsstaat in zijn streven een menswaardig bestaan voor iedereen te garanderen diezelfde menswaardigheid tekort doet. Na het gesprek met Willemijn van der Zwaard volgt een interactief gedeelte met ruimte voor reflectie vanuit verschillende perspectieven en ervaringen.

Praat mee over de dilemma’s waarmee sociaal werkers en beleidsmakers worden geconfronteerd!

Praktische informatie

DatumDonderdag 16 december 2021
Tijd15:00 - 16:30 uur
LocatieOnline via MS Teams

Aanmelden kan via deze link


Dit artikel is onderdeel van:

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.