Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Dynamisch kenniscafé 'Sociaal en gezond in Schiedam Nieuwland'

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid | Dynamisch kenniscafé 'Sociaal en gezond in Schiedam Nieuwland'

Gepubliceerd op : 14 november 2024

De Werkplaats was donderdagavond weer terug in de Kansenfabriek voor een kenniscafé. Ruim dertig deelnemers, waaronder veel buurtbewoners van alle leeftijden, kwamen in de Kansenfabriek bijeen om te praten over ‘sociaal en gezond’ in Schiedam Nieuwland.

Waar een eerdere editie ging over verbondenheid en veerkracht in Schiedam, was het ditmaal de wijk Nieuwland zelf dat centraal stond. Een wijk die onderdeel uit maakt van de nieuwe wijkenaanpak, het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Het afgelopen jaar is gekeken naar de wijk als mogelijke steunstructuur voor jongeren en jongvolwassenen met mentale kwetsbaarheden. In het bijzonder is gekeken naar de rol van professionele netwerken en de rol van de leefomgeving. In het kenniscafé zijn de verschillende dimensies toegelicht en is gezamenlijk verder nagedacht en gewerkt aan nieuwe inzichten en oplossingsrichtingen.  

Welkom in de Proeftuin!

Brenda Flapper (DOCK) opende de bijeenkomst in de Kansenfabriek en introduceerde het programma. Ze liet een video zien waarin deelnemers en gebruikers van de Proeftuin hun ervaringen delen. De Proeftuin is het project rondom de tuin van de Kansenfabriek en fungeert als een verbindende plek waar mensen elkaar leren kennen en een gevoel van saamhorigheid opbouwen. De bezoekers van de Proeftuin gaven aan dat het voelt als een "tweede huiskamer," waar ze zich veilig voelen en steun vinden.

Vervolgens lichtte community builder Nanne van der Linden de werkwijze en werkzame elementen van de Proeftuin toe. Nanne vertelde over het doel en de ontwikkeling van de Proeftuin, die in januari ‘24 is gestart, in de tuin achter de Kansenfabriek. Hoewel het oorspronkelijke ontwerp geen moestuin bevatte, werd dit alsnog gerealiseerd op verzoek van buurtbewoners. De Proeftuin heeft verschillende functies, zoals een plek om te leren tuinieren, de taal te oefenen, en om sociaal contact op te doen. De groepsapp van de Proeftuin wordt zelfs de "Proeftuin Familie" genoemd, waarmee het sterke gemeenschapsgevoel wordt benadrukt.  

Onderzoeksbevindingen

Na de verhalen uit de Kansenfabriek ging de focus naar de hele wijk Nieuwland en het onderzoek. In het onderzoek is de afgelopen jaren op verschillende wijzen, onder andere door middel van bijeenkomsten, workshops, (straat)interviews, observaties en een podcastaflevering verschillende inzichten opgedaan. Docentonderzoekers David ter Avest (Hogeschool Inholland) en Hafida El Gharbaoui (Hogeschool Rotterdam) deelden de belangrijkste bevindingen, ingedeeld in vijf thema’s. David besprak het imago van de wijk en de invloed van de sociaal-fysieke infrastructuur op gemeenschapsvorming. Hafida benadrukte het belang van een gezonde leefomgeving, beschreef de waargenomen samenwerkingen in het sociaal domein en benadrukte ten slotte de zorgvuldigheid die het werken aan mentale gezondheid vraagt.  

Aan de slag aan werktafels

Na deze korte presentatie en het levendige gesprek dat hierover ontstond gingen de deelnemers in groepen uiteen in werktafels. Aan de tafel werden de centrale onderzoeksbevindingen besproken leer- en actiepunten geformuleerd.

Tijdens de plenaire afsluiting werden de belangrijkste bevindingen van de werktafels gedeeld. In de groep die het imago en de wijkenaanpak bespraken werd het belang van het faciliteren van meerdere initiatieven, soms voor een specifieke doelgroep, benoemd. De groep die inging op de sociaal-fysieke infrastructuur benadrukte het belang van plekken en het samenwerken en verenigen om als bewoners samen sterk(er) te staan. De groep met het onderwerp jongeren en mentale gezondheid benadrukte het belang van duurzame gemeenschapsprojecten die door jongeren zelf gedragen worden, het belang van (fysieke) ontmoetingsruimten, ‘sleutelpersonen’ binnen de gemeenschap en de rol van professionele ondersteuning werden hierbij genoemd.  

Onderzoeksrapport en vervolg

Het kenniscafé was dynamisch en levendig: de vele vragen en hartenkreten gedurende de bijeenkomst benadrukte dit. Alle verzamelde input en gehoorde verhalen worden meegenomen in de afronding van het onderzoeksrapport, welke eind november wordt verwacht. Hierna zal het onderzoek vanuit de Werkplaats een vervolg krijgen in de gemeente Zwijndrecht, waar de geleerde lessen worden toegepast in een nieuwe wijk. Na afloop van het kenniscafé werd er met iedereen die wilde nagekletst onder het genot van soep, een broodje en Sudanese snacks.


Dit artikel is onderdeel van:

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.