Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Over ons

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

Sinds september 2016 is de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid (hierna: Werkplaats) actief onder het centrale en verbindende thema ‘Integraal werken in de wijk, een lerende aanpak’.

Deze Werkplaats is één van de vijftien Werkplaatsen Sociaal Domein in Nederland.

De Werkplaats is een doorstart van de WMO werkplaats (2013-2016) met een regionale én inhoudelijke verbreding: maatschappelijke ondersteuning, jeugd en participatie. De Werkplaats is een regionaal samenwerkingsverband waarin verschillende partners samen werken aan maatschappelijke vraagstukken: onderzoeks- en onderwijsinstellingen, gemeenten, partners in zorg- en welzijn, sociaal ondernemers, bewoners en cliënten. De Werkplaats ontwikkelt zich door in 2019 en ontwikkelt reeds het programma voor de periode 2020-2022.

De Werkplaats zit dicht op de uitvoeringspraktijk. Ondersteuning, onderzoek, ontwikkeling en onderwijs in cocreatie zijn belangrijke ingrediënten voor het doen slagen van de onderlinge samenwerking. Dit gebeurt in leeromgevingen zoals leerkringenwerkgroepen en werkteams en door het organiseren van activiteiten zoals workshops en kenniscafés. Een belangrijk doel van de deelnemers aan de Werkplaats is in regionaal verband te leren van elkaar en te komen tot meerwaarde voor de verschillende doelgroepen, waaronder sociaal professionals, beleidsmakers, docenten en bewoners.

Kenniscafés

Het kenniscafé van de Werkplaats is één van de manieren waarop de Werkplaats ondersteuning, onderzoek, ontwikkeling en onderwijs samenbrengt.

Het kenniscafé is een openbare, toegankelijke vorm om kennis en ervaringen te delen, vragen uit de regio te agenderen en samen te zoeken naar oplossingsrichtingen in het sociaal domein.

De kenniscafés in 2017 gaven inzicht op de drie decentralisaties binnen het sociaal domein. Vanaf 2018 komen de thema's van ieder kenniscafé voort uit urgente vraagstukken die spelen in de regio. Vanaf 2020 gaan de kenniscafés online verder.

De kenniscafés worden in samenwerking met gemeenten, organisaties, sociaal ondernemers, studenten en de werkteams van de Werkplaats georganiseerd.

Bekijk alle artikelen

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.