Sociale innovatie in de praktijk
Gepubliceerd op : 25 januari 2018
De verwachtingen over sociale innovatie als oplossing voor allerlei hedendaagse maatschappelijke vraagstukken zijn vaak hooggespannen. Maar kunnen deze verwachtingen in de praktijk worden waargemaakt? Wat betekent sociale innovatie eigenlijk? Hoe werkt het en wat is de praktische betekenis? Vragen als deze worden van diverse, en soms ook ontnuchterende, antwoorden voorzien in de onlangs verschenen essaybundel 'Sociale innovatie in de praktijk'.
Sociale innovatie gaat om de bundeling van menskracht met als doel uiteenlopende maatschappelijke kwesties aan te pakken. Het heeft betrekking op nieuwe arrangementen van burgers, overheden en bedrijven die ‘maatschappelijke energie’ opwekken om bijvoorbeeld armoede of sociale ongelijkheid tegen te gaan, arbeidsparticipatie te bevorderen of ‘alternatieve’ initiatieven te ondersteunen. Steeds gaat het om het creëren van maatschappelijke meerwaarde.
In de essaybundel worden verschillende perspectieven op sociale innovatie gegeven alsook specifiek vanuit drie praktijken: het hogeronderwijs, het publiek domein als ook het sociaal domein. Met hoofdstukken over onderwerpen als waardegerichte transformeren, sociale coöperaties, maatschappelijke initiatieven, fieldlabs en leergemeenschappen is deze bundel van relevantie voor het brede werkveld van de werkplaatsen sociaal domein.
De twee trekkers van de Werkplaats, de lectoren Guido Walraven en Toby Witte, zijn als resp. redacteur en auteur betrokken bij de totstandkoming van deze essaybundel.
Interesse? Klik op de cover om de publicatie te bekijken.
Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.