Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Blog: Make a change

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid | Blog: Make a change

Gepubliceerd op : 11 november 2021

Armoede is complex en toch wil ik mijn steentje bijdragen aan het tegengaan van armoede. Door de verhalen van de mensen zelf, zoals in de voorstellingen en films van het Rotterdams Wijktheater en bij de documentaire ‘Er is genoeg’, voel ik mij persoonlijk aangesproken. Ik móet dan van mezelf in actie komen, want ook ik kan een kleine bijdrage leveren. Daarom deel ik graag wat opgedane inspiratie rondom dit thema in deze maanden waar (het tegengaan van) armoede hoog op de agenda’s staat van gemeenten. Hopelijk inspireert het jou ook!

Inkijk in de leefwereld
Op 4 oktober was het Congres ‘Arm in arm tegen armoede’. Op Er is genoeg vind je alle videolinks van het congres. De getoonde documentaire ‘Er is genoeg’ raakte mij en deed mij beseffen dat aankomende en huidige professionals hiermee een betekenisvolle ‘inkijk in de leefwereld’ krijgen. Een wereld van verborgen armoede, schaamte, eigen kracht en trots van mensen die in armoede leven. Op deze manier ervaren wat armoede met je doet en hoe je daadwerkelijk iets voor een ander kunt betekenen, dat gun ik iedere professional van harte. Het is noodzakelijk dat we geraakt worden om in beweging te (blijven) komen. Op het congres waren verschillende stichtingen en initiatieven aanwezig die allemaal werken aan armoedebestrijding. Ik zie mogelijkheden voor studenten van de opleidingen Social Work, Sociaal Juridische Dienstverlening en Sociaal Financiële Dienstverlening om met die stichtingen en initiatieven mooie duurzame relaties te ontwikkelen. Door stage te lopen,te  werken en kennis op te halen bij één van de initiatieven kunnen zij een inkijk in de leefwereld krijgen én tegelijkertijd een bijdrage leveren aan het tegengaan van armoede.

Aankomende professionals en docenten kunnen de komende tijd zo’n zelfde inkijk in de leefwereld krijgen door voorstellingen van het Rotterdams wijktheater te bezoeken. De voorstelling Zomaar een straat gaat onder andere over armoede, schulden en intergenerationele overdracht. Ik vond het een indrukwekkende voorstelling, waar ik wel een traantje heb gelaten om de mensen die op het podium hun eigen levensverhalen delen. Begin november is ELIA in première gegaan. Een theatervoorstelling gebaseerd op de levensverhalen van Rotterdamse jongeren die om uiteenlopende redenen geborgenheid zochten en vonden op straat. Een verhaal over onthecht raken en over het vinden van een thuis. Hopelijk kunnen die nog live doorgaan, er zijn echter ook online mogelijkheden en films beschikbaar om de leefwereld en het gesprek met ervaringsdeskundigen aan te gaan.

Make a change
Tot slot probeer ik, als deelnemer van het werkteam Armoede en Schulden, ook mijn steentje bij te dragen aan het tegengaan van armoede. Weliswaar niet door zelf mensen direct te helpen. Maar door uit te zoeken wat werkt en dit te delen met aankomende en huidige professionals. Een voorbeeld hiervan is het Armoede symposium van 13 oktober. Samen met lectoren van de Gezonde Wijk, collega’s van de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid en enkele organisaties uit Rotterdam en de regio deelden we kennis, ervaringen én verschillende tools om zelf aan de slag te gaan en de verandering te maken die we graag willen zien.

Ik hoop dan ook dat het delen van mijn inspiratie anderen inspireert om actie te ondernemen en zo toch een verschil te maken.

Met inspirende groet,

Elizabeth van Twist is docentonderzoeker bij Hogeschool Rotterdam


Dit artikel is onderdeel van:

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.