Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

"Heb vertrouwen in elkaars expertise!"

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid |

Gepubliceerd op : 11 oktober 2021

Afgelopen donderdag vond dan eindelijk het langverwachte werkbezoek plaats in Capelle aan den IJssel. Centraal stond in dit werkbezoek de praktijk van subsidie, aanbesteden en inbesteden in Capelle.

Tijdens bijeenkomsten van het werkteam gezond-sociaal was al snel duidelijk geworden dat er veel te leren valt van de aanpak in Capelle. Vandaar ook de grote belangstelling onder professionals en studenten voor dit werkbezoek uit de hele regio, van Nissewaard tot Dordrecht en van Vlaardingen tot Ridderkerk. In pop- en cultuurpodium CAPSLOC werd het veelzijdige verhaal vol anekdotes en praktijkvoorbeelden verteld door Netty Verschoor en Hans Roskam van Welzijn Capelle en David Keers van de gemeente Capelle. De drie betrokken professionals wisselden elkaar en elkaars perspectieven moeiteloos af en vulden elkaar aan waar nodig.

Het verhaal startte bij de komst van aanbestedingen in Rotterdam, waar Netty destijds in IJsselmonde actief was. Na bezuinigingen en onbegrip voor de waarde van welzijn trok ze naar Capelle waar ruimte bleek te zijn voor nieuwe samenwerkingsverbanden en voor een quasi-inbesteding van welzijn bij de gemeente. De welzijnspartij (en ook andere organisaties als Sportief Capelle) werd een eigen stichting en kreeg een subsidierelatie met de gemeente. Met strakke kaders en de gemeente als eigenaar, maar flexibel in de uitvoering. Deze vorm van organisatie heeft geleid tot een stevige positionering van welzijn in de gemeente. Dit resulterende in ruimte voor vernieuwende projecten zoals Kwetsbare Capellenaren - een project waarbij via ouderencoaches, die breed uitvragen, mondjesmaat een nieuwe relatie met huisartsen is opgebouwd. Dit project is exemplarisch voor de zoektocht naar een nieuwe verhouding en relatie tussen zorg en welzijn. Een relatie waarbij zorg en welzijn aanvullen op elkaar zijn. Cruciaal hiervoor, vertelde Netty, is om commitment te krijgen op strategisch niveau, met een vertaling naar het tactisch en operationeel niveau. Dit maakt het mogelijk voor zorg en welzijn om, op alle drie de niveaus, samen op te trekken.

Met enkele kritische vragen, maar bovenal veel lof van een aandachtig publiek was dit werkbezoek meer dan inspiratievol. Het werkbezoek heeft, met dank aan de sterke verhalen uit het Capelse, laten zien hoe we regionaal leren en elkaar kunnen laten zien hoe het anders kan!

   

  



Dit artikel is onderdeel van:

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.