Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Strategisch en tactisch politiseren in het sociaal domein

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid | Strategisch en tactisch politiseren in het sociaal domein

Gepubliceerd op : 18 maart 2022

De laatste jaren zien we een toenemende aandacht voor en discussie over de maatschappelijke opgave van het sociaal werk en politiserend werken. Een discussie die vanaf de jaren negentig nagenoeg was verstomd. Lector Richard de Brabander (Hogeschool Inholland) ging in gesprek met bestuurders/directeuren van instellingen en met sociaal professionals over welk belang zij hechten aan de maatschappelijke opgave van het sociaal werk en het politiserend werken.

Welke aanleiding en noodzaak zien zij daartoe, als zij die al zien? Welke mogelijkheden, belemmeringen en dilemma’s ervaren zij in de praktijk van het sociaal werk? Welke strategieën ontwikkelen zij? Hoe stellen zij uitsluitingsmechanismen aan de kaak? En welke kritische vragen stellen zij bij de maatschappelijk opgave van het sociaal werk en politiserend werken?

Dit rapport maakt deel uit van een tweejarig postonderzoek dat De Brabander deed naar de ethisch-politieke dimensie van empowerment. Meer weten? Lees ook het recent verschenen 'Sociaal weerwerk. Maatschappelijke betrokkenheid in zorg en welzijn' waarin verschillende vormen van politisering en praktijken uit verschillende steden beschreven. En het artikel van De Braander over politiserend sociaal werk op Sociale Vraagstukken.

Het hele rapport is hier te lezen.Dit artikel is onderdeel van:

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.