Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Onderzoeksthema's

Onderzoeksthema's

Wmo-werkplaatsen doen praktijkgericht onderzoek naar de betekenis en de gevolgen die de Wmo heeft voor het werk van de sociale professionals en voor de doelgroepen. Het onderzoek van de Wmo-werkplaats Rotterdam richt zich op vier thema’s: verplicht vrijwilligers werk, religieus geïnspireerde praktijken, nieuwe publieke ruimtes en activering sociale netwerken. Daarnaast is de werkplaats landelijk trekker van het thema Jeugd.

In 2013-2014 is door de werkplaats een aantal discussiebijeenkomsten georganiseerd. In 2014-2015 zal de Wmo-werkplaats een reeks bijeenkomsten organiseren naar aanleiding van de resultaten van de vier deelonderzoeken. Tijdens deze bijeenkomsten zal het spanningsveld worden verkend waarin verschillenden betrokkenen – beleidsmakers, professionals en cliënten/burgers – zich verhouden tot de vernieuwingen op het terrein van zorg en welzijn. De belangen van de verschillende betrokkenen en het operationaliseren van beleidsdoelen laten zich niet eenvoudig op logische wijze met elkaar verbinden. Welke gevolgen hebben deze vernieuwingen voor de relatie tussen sociaal werker en cliënten? En welke ethisch dilemma’s roepen deze verandering op?

Activering Sociale Netwerken

Voor de gemeente Rotterdam is zelfredzaamheid de basis van de Wmo. Zij verwacht van haar burgers dat zij zoveel mogelijk op eigen kracht meedoen aan de samenleving. Samen met partners in de stad wil Rotterdam de zelfredzaamheid van Rotterdammers (preventief) versterken.

Onderzoeksthema's

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.