Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

“Door angsten te overwinnen ga je inzien dat je er toe doet!”

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid | “Door angsten te overwinnen ga je inzien dat je er toe doet!”

Gepubliceerd op : 24 juni 2020

 

Vanuit Welzijn Capelle is Netty Verschoor lid van het werkteam ‘gezond-sociaal’. Netty is manager Welzijn & Zorg bij de welzijnsorganisatie. Een succesvol en leerrijk project is ‘Verbeteren kwaliteit van bestaan kwetsbare Capellenaren’. Over dit project gaan we in gesprek met ouderencoach Esther Schouten en projectleider Novita Metz.

De ouderencoach als verbinding tussen sociaal en medisch domein
Met het project Kwetsbare Capellenaren wordt de kwaliteit van bestaan van Capelse ouderen verbeterd door middel van vroege inzet van interventies: goede zorg en ondersteuning thuis. Een belangrijke rol is weggelegd voor de ouderencoach. Huisartsenpraktijken verwijzen bijvoorbeeld bij vermoedens van eenzaamheid, levensstijl of andere niet-medische dingen, naar de ouderencoach. Uit een eerste evaluatie blijkt dat huisarts en POH de ouderencoach goed weten te vinden en op de hoogte zijn van wat de ouderencoach voor hun patiënten met sociale problematiek op welzijnsgebied kan betekenen. “Wat echt werkt,” vertelt Novita, “is dat de ouderencoach kennis heeft van zowel zorg en welzijn. Ze spreken dezelfde taal en zijn zodoende de rits tussen zorg en welzijn.” “De goede samenwerking met huisartsenpraktijken werkt echt. Belangrijk hierbij zijn de overdracht en de teugkoppelingen”, vult Esther aan.

Meer lezen? Klik dan hier voor het hele gesprek!

Rondom het centrale vraagstuk ‘Wat werkt in de praktijk om preventie in het sociale en gezondheidsdomein te versterken?’ werkt een werkteam de komende jaren aan vernieuwende verbindingen tussen gezondheid en sociaal domein. Dit gesprek vormt het eerste deel in een serie van vijf gesprekken in onze zoektocht naar een nieuwe balans tussen gezond en sociaal in de regio.


Dit artikel is onderdeel van:

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.