Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

De scootmobiel als gezondheidsopgave

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid | De scootmobiel als gezondheidsopgave

Gepubliceerd op : 03 juli 2023

Wat kan het sociaal domein bijdragen aan versterking van preventie in het gezondheidsdomein? Werken aan gezondheidsopgaven vraagt een breed perspectief en een brede benadering. Ook vanuit de Wmo kan en moet aan gezondheidsopgaven gewerkt worden. Het onderzoek van de Werkplaats naar de aanvraag van een scootmobiel in de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Dordrecht, Maassluis, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Sliedrecht en Vlaardingen laat deze potentie zien.

Het onderzoek is uitgevoerd door docentonderzoekers Anne Frederiks en David ter Avest, in samenwerking met studenten van Hogeschool Rotterdam. Daarnaast is nauw samengewerkt met diverse Wmo-consulenten die werkzaam zijn bij onder andere Gemeente Rotterdam, Gemeente Capelle aan den IJssel, BAR-organisatie, Welzijn Capelle, Rogplus en Sociale Dienst Drechtsteden. Gedurende het onderzoek fungeerden vertegenwoordigers van de betrokken organisaties - professionals uit beleid, praktijk en onderwijs - samen als klankbordgroep en als opdrachtgever voor de studenten. Op verschillende momenten en tijdens twee focusgroepen is het onderzoek gemonitord en is op de bevindingen gereflecteerd.

In de eerste fase van het onderzoek is de huidige werkwijze van de Wmo-consulent en zijn de ervaringen van bewoners in kaart gebracht. In de tweede fase van het onderzoek staat het ontwikkelen, testen en evalueren van een nieuwe werkwijze, aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst met ondersteunende overzichtslijsten, centraal. De ontwikkelde tools bieden de Wmo-consulent handvatten voor het vinden van de meest passende oplossing voor de bewoner, op basis van een brede uitvraag van de gesteldheid van de aanvrager. Hiermee ontstaat er aandacht en ruimte voor leefstijl en bewegen, samenwerking met andere professionals en mogelijk het inzetten van andere hulpmiddelen of (collectieve) voorzieningen.

Het onderwerp is eerder verkend tijdens een kenniscafé, in een vooronderzoek, in verschillende studentenopdrachten (zie hier en hier) en de eerste onderzoeksresultaten verschenen reeds in Sociaal Bestek

Lees hier de eindrapportage

Gesprekstool    Overzicht hulpmiddelen    Overzicht professionals


Dit artikel is onderdeel van:

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.