Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Eigen invloed op het beleid in het sociaal domein

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid | Eigen invloed op het beleid in het sociaal domein

Gepubliceerd op : 23 september 2021

Op donderdag 23 september was de derde les aan deeltijd studenten Social Work profiel Welzijn en Samenleving Hogeschool Rotterdam, verzorgd door de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid.

Consortiumlid Anton van Genabeek van Rogplus vertelde in deze gastles over de invloed van de overheid op het sociaal domein in de afgelopen jaren en hoe de transformatie tot nu verlopen is. Hij is voorstander van een meer systemische manier van werken binnen een gemeente rond een zorgvraag. Studenten delen vervolgens voorbeelden waarin ze aangegeven waar ze tegen aanlopen bij het verantwoorden van hun werk en de grote bureaucratische druk die ze ervaren die vaak niet zin vol lijkt. Ze vragen zich af waar mogelijkheden liggen om zaken anders te organiseren?

De gastspreker licht toe hoe binnen zijn organisatie met de complexiteit omgegaan wordt. Een goed voorbeeld is voor hem een financiering op basis van populatie bekostiging wat gebaseerd is op vertrouwen in de professional en de burger. Binnen zijn gemeente gaat aankomende jaren gewerkt worden met populatie bekostiging voor de uitvoering van de Jeugdwet. De monitoring zal dan gericht zijn op het uitvragen van de ervaren kwaliteit van de dienstverlening en of het de gewenste resultaten heeft gebracht bij gezinnen. Werkers zullen meer ruimte krijgen om met gezinnen en jeugdigen samen te bepalen wat voor hen een passend manier van samenwerken is.

Doordat de studenten allemaal al werkzaam zijn in het sociaal domein vindt er een interessante uitwisseling plaats van verhalen en mogelijkheden met mooie inzichten en inspiratie naar de toekomst.  Er ontstaan bewustwording over de mate van invloed die je als professional kunt hebben. “Ik realiseer mij dat ik meer invloed heb dan ik dacht, ik kan mijn organisatie bevragen op de keuze die zij maken over de manier van organiseren en hen wijzen op alternatieven.” 




Dit artikel is onderdeel van:

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.