Van mobiliteit naar vitaliteit
Gepubliceerd op : 24 juni 2022
Woensdag 22 juni 2002 vonden de eindpresentaties plaats van het 'Urban Health Project' van Hogeschool Rotterdam. Een multidisciplinair project waarin tweedejaars van verschillende gezondheidsopleidingen samen praktijkgericht onderzoek doen. In het bijzijn van de opdrachtgevers, de Werkplaats en Gemeente Rotterdam, presenteerden twee studentengroepen met succes hun bevindingen en onderzoeksresultaten over hun onderzoek naar de uitgifte van de scootmobiel. De onderzoeken zijn onderdeel van de brede pilot van de Werkplaats.
Onder de titel 'Van mobiliteit naar vitaliteit' zijn de twee studentengroepen, bestaande uit veertien studenten verpleegkunde, fysiotherapie en ergotherapie, in gesprek gegaan met Wmo-consulenten van verschillende gemeenten. Dominique de Goede, tweedejaars fysiotherapie, vertelt over het onderzoek. Een van de bevindingen van de studenten is de weerstand tegen een gestandaardiseerde vragenlijst. "Wat opviel waren de verschillen tussen de Wmo-consulenten, iedereen vraagt op een andere manier uit. Je zou denken dat er een standaard voor zou zijn", vertelt Dominique. Een andere bevinding is het toenemende bewustzijn voor bewegen en leefstijl. "Samenwerking met andere professies is heel belangrijk", gaat Dominique verder "Dat geeft de Wmo-consulent beter beeld krijgen van de mogelijkheden voor vitaliteit en mobiliteit." Een van de betrokken Wmo-consulenten is Jantine van der Sluis van Gemeente Rotterdam, en tevens leefstijl- en vitaliteitscoach. "Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor de leefstijl in het wmo-onderzoek, om een client goed door te kunnen verwijzen om hier mee aan de slag te gaan", vertelt Jantine.
In het traject zijn de studenten vanuit de Werkplaats op verschillende momenten van input voorzien. Zo gaven vanuit de hogescholen Anne Frederiks en David ter Avest aan de start uitleg over de Werkplaats en de pilot. Vervolgens gaven Monique Liet en Jantine van der Sluis (beide Gemeente Rotterdam) een gastles over het wel en wee van de Wmo. Netty Verschoor en Femke Hartendorp (resp. Welzijn Capelle en SOL) vervolgens ten slotte de studenten over de wereld van welzijn en sociaal werk. "De samenwerking is wel goed verlopen, we weten nu veel meer van de Wmo. Het is een onderwerp dat we niet veel horen", benadrukt Dominique. Jantine geeft aan dat de conclusies van het onderzoek aansluiten bij het beeld dat zij ook heeft in de praktijk. "Er is behoefte aan meer eenduidigheid en kennis", vertelt ze "Kennis van voorliggende voorzieningen, alternatieven voor de scootmobiel zoals driewielfiets en handbike en kennisvergroting van leefstijlvoorzieningen in de wijk. Het lijkt mij een aanwinst voor de wmo als er een checklist of vragenlijst komt gericht op leefstijl en vitaliteit."
In september nemen vierdejaars minorstudenten het stokje over en gaat de pilot de tweede fase in.
De posters zijn hier te bekijken:
Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.