Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

"Wij willen echt naar een integrale samenwerking toe, een samenwerking tussen welzijn, zorg en cultuur"

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid |

Gepubliceerd op : 07 juli 2020

 

Vanuit de BAR-organisatie is Moein Hasanzadeh lid van het werkteam gezond-sociaal. Moein is beleidsadviseur Welzijn bij de BAR-organisatie. Een succesvol en leerrijk project is ‘Cultuur Dichtbij’. Over dit project gaan we in gesprek met Moein, cultuurregisseur Jacky van Dijk van de gemeente Ridderkerk en Jolinda van Dijk, manager van het Servicebureau Onderwijs&Cultuur. Vanuit financiële noodzaak én samen met de mensen waarvoor we het doen

De ouderen van nu worden aanzienlijk (gezonder) ouder dan voorgaande generaties. Dit betekent dat een grotere groep mensen steeds langer zelf regie over het leven voert. Hoe houden we ook deze groep zo gezond mogelijk en verbeteren we hun kwaliteit van leven?

Jacky vertelt dat in de gemeente Ridderkerk vanuit een aanjaagbudget nieuwe initiatieven zijn uitgezet in verzorgingstehuizen, afgestemd op de vraag van de bewoner, maar “het is belangrijk de oudere bewoner thuis hierin meer en meer te betrekken”. Wat hierin opvalt is de wens om iets nieuws te leren of maken. Uit de comfortzone. “En vanuit vertrouwen”, vult Jolinda aan. Als cultuurregisseur, heeft Jacky vervolgens de verbinding gelegd met Servicebureau Onderwijs&Cultuur, waar Jolinda het stokje heeft overgepakt. Dit heeft geresulteerd in het project Cultuur Dichtbij. Met dit project zet de gemeente Ridderkerk sinds 2018 kunst en cultuur in om maatschappelijke doelstellingen te bereiken en een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de gemeente. Kunstenaars, cultuur, wereldverhalen, bewegen en fotografie vormen belangrijke middelen om de zelfredzaamheid van de ouder wordende mens te stimuleren en te vergroten.

Meer lezen? Klik dan hier voor het hele gesprek!

Rondom het centrale vraagstuk ‘Wat werkt in de praktijk om preventie in het sociale en gezondheidsdomein te versterken?’ werkt een werkteam de komende jaren aan vernieuwende verbindingen tussen gezondheid en sociaal domein. Dit gesprek vormt het derde deel in een serie van vijf gesprekken in onze zoektocht naar een nieuwe balans tussen gezond en sociaal in de regio.


Dit artikel is onderdeel van:

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.