Dementievriendelijke samenleving
Dementievriendelijke samenleving
Hoe zorgen we ervoor dat mensen met dementie zich blijven verbonden voelen met hun omgeving?
In dit project onderzoeken we hoe mensen met dementie langer kunnen blijven meedoen aan gewone activiteiten in hun buurt. Denk aan de kaartclub, het koor of een koffieochtend in het wijkcentrum. Deze plekken bieden structuur, contact en plezier. Juist voor mensen met geheugenproblemen is dat van grote waarde.
We kijken samen met organisaties in Vlaardingen en Rotterdam IJsselmonde naar manieren om het bestaande activiteitenaanbod beter toegankelijk te maken voor mensen met dementie. Door dit te doen dragen we bij aan een samenleving waarin iedereen mee blijft doen.
Wat willen we bereiken?
We willen dat mensen met dementie kunnen blijven deelnemen aan de activiteiten die al onderdeel waren van hun dagelijks leven. Dat draagt bij aan hun welzijn én aan een samenleving waarin zij blijven meetellen.
Onze inzet gaat verder dan praktische aanpassingen. We hopen ook bij te dragen aan meer kennis, minder stigma en meer begrip voor mensen met dementie in onze buurten en wijken.
Wat levert het op?
We zien veel kansen bij bestaande clubs, verenigingen en activiteiten in huizen van de wijk. Veel aanbieders staan ervoor open om hun aanbod toegankelijker te maken voor mensen met geheugenproblemen.
Maar dit vraagt wel ondersteuning. Denk aan kennis over communicatie, omgaan met onvoorspelbaarheid of het inrichten van een ruimte. Onze onderzoeksresultaten bieden hiervoor praktische handvatten.
We werken op dit moment aan een manier om deze kennis goed beschikbaar te maken. Voor professionals en vrijwilligers, maar ook voor de deelnemers zelf.
Waarom is dit belangrijk?
Voor mensen met dementie is de sociale impact van de ziekte vaak groter dan de medische. Het gevoel dat je ertoe doet, contact hebt met anderen en op je eigen manier kunt bijdragen is van levensbelang.
Dat geldt voor iedereen. Een samenleving waarin ook mensen met dementie mee kunnen blijven doen is een samenleving waarin we goed zorgen voor elkaar.
Verhalen uit de praktijk
Tijdens een van onze bijeenkomsten zei een deelnemer met dementie het treffend:
“Wat er nodig is? Geduld, geduld, geduld.”
Niet alleen voor mensen met dementie, maar eigenlijk voor ons allemaal.
Die boodschap nemen we mee in ons onderzoek en de praktijk. Door met elkaar in gesprek te blijven, ontstaan nieuwe inzichten en manieren om samen te werken aan een samenleving waarin iedereen erbij hoort.
Wat willen we meegeven?
Het is belangrijk dat we als samenleving ruimte maken voor mensen met dementie. Niet alleen vanwege de ziekte zelf, maar ook omdat de sociale gevolgen vaak zwaarder wegen dan de symptomen.
Iedereen wil erbij horen, van betekenis zijn, zich verbonden voelen en iets kunnen bijdragen. Dat geldt voor ieder mens. Dus ook voor mensen met dementie.
Samenwerking
Dit project voeren we uit samen met:
Genero, Alzheimer Nederland Nieuwe Waterweg Noord, Odensehuis De Bovenkamer Vlaardingen, Gemeente Vlaardingen en SOL IJsselmonde.
Over de onderzoeker
Wieteke van Dam
Docent Social Work aan Hogeschool Rotterdam en onderzoeker binnen het project Dementievriendelijke Samenleving. Daarnaast student Spiritualiteit en Zingeving aan de Academie voor Geesteswetenschappen.
“Dementie is een spiegel voor de samenleving. Wat mensen met dementie nodig hebben, laat zien wat we als samenleving nodig hebben. Geduld, vertraging, speelsheid, ruimte voor het niet-weten en vooral het loslaten van wat hoort of moet.”
Meer weten?
Lees verder in de blogs en publicaties:
🔗 Publicatie op de website van Movisie
🔗 Facebookpagina van informatie- en ontmoetingscentrum De Bovenkamer
🔗 Blog op de website van de Werkplaats
Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.