Vrijwillige inzet ouderen
Vrijwillige inzet ouderen
Hoe kunnen we ruimte maken voor wat echt van waarde is in het ouder worden?
In dit project onderzoeken we hoe oudere vrijwilligers zingeving ervaren in hun inzet voor anderen. Wat drijft hen? Wanneer voelen zij zich van betekenis? En welke rol speelt eigenaarschap hierin? Samen met verschillende organisaties in de regio gaan we hierover in gesprek en leren we van elkaar hoe zingeving een plek kan krijgen binnen de organisatie van vrijwilligerswerk.
Onder het onderzoek ligt een bredere vraag: Hoe kijken we naar ouder worden? En krijgt het ouder worden van vrijwilligers eigenlijk wel voldoende aandacht binnen organisaties?
Wat willen we bereiken?
Met dit project willen we bijdragen aan een ander gesprek over ouder worden. Minder over wat ouderen nog zouden “moeten doen”, en meer over wat zij ons kunnen leren over wat er écht toe doet.
We hopen professionals te inspireren met inzichten en concrete ideeën om zingeving bij oudere vrijwilligers beter te herkennen en te ondersteunen. Zo dragen we bij aan een samenleving waarin mensen ook op latere leeftijd volwaardig mee kunnen blijven doen.
Wat levert het op?
Door gesprekken met oudere vrijwilligers hebben we een raamwerk ontwikkeld dat laat zien wat voor hen belangrijk is in de zoektocht naar zingeving. Het laat ook zien op welke niveaus zij verbinding zoeken – met anderen, met de organisatie, en met zichzelf.
Dit raamwerk gebruiken we in gesprekken met onze samenwerkingspartners. Elke organisatie heeft daar een eigen aanpak in. Door deze uit te wisselen, leren we van elkaar. De lessen, inzichten, voorbeelden én de verhalen van de vrijwilligers zelf komen samen in een inspiratiebundel die eind 2025 verschijnt.
Waarom is dit belangrijk?
Ouder worden raakt ons allemaal. In een tijd waarin ouderen vaak benaderd worden als “doelgroep” of als mensen met een hulpvraag, is het van waarde om stil te staan bij hun eigen perspectief. Wat maakt het leven de moeite waard? Wat geeft zin? In plaats van invulling te geven voor ouderen, willen we luisteren naar ouderen. Zo ontstaat er ruimte voor een rijkere en menselijkere benadering van ouder worden.
Samenwerking
Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met:
SWO Spijkenisse, WMO Radar, SOL, Genero, De Ontmoetingskerk Dordrecht en Moestuinvereniging De Oude Beer.
Verhalen uit de praktijk
Elk gesprek en elke ontmoeting met vrijwilligers was waardevol. Het project draait om die ontmoetingen. Ze leverden inzichten op, zetten ons aan het denken, en gaven richting aan ons werk. In de inspiratiebundel die we ontwikkelen, krijgen deze verhalen een prominente plek. Ieder verhaal telt.
Wat willen we meegeven?
Zingeving draait om verbinden. Niet als resultaat, maar als actief proces. In dit project staan we stil bij hoe dat verbinden – tussen mensen, met een organisatie, met het leven zelf – vorm krijgt in de praktijk van vrijwillige inzet.
Over Docentonderzoeker Lieke de Kok
“Als voormalig ouderenmaatschappelijk werker heb ik veel vragen rondom ouder worden van dichtbij meegemaakt. Als socioloog ben ik geboeid door hoe we daar als samenleving over praten. In dit project komen die werelden samen. Ik vind het ook belangrijk om dit te vertalen naar het onderwijs: onze studenten Social Work zijn immers de toekomst van het vak.”
Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!
Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.