Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Werkteam Gezond-sociaal

Werkteam Gezondheid-Sociaal

Rondom het centrale vraagstuk 'Wat werkt in de praktijk om preventie in het sociale en gezondheidsdomein te versterken?' richt het werkteam zich de komende jaren op vernieuwende verbindingen tussen gezondheid en sociaal domein. We zetten in op preventie door nieuwe vormen van samenwerking. Voor integrale samenwerking in het sociaal domein hebben we elkaar nodig. Een samenwerking waarin de gezondheidswereld en de wereld van het sociaal domein elkaar beter leren kennen, leren waarderen en vertrouwen krijgen in elkaars vakgebied.

Het uitgangspunt van het werkteam is om, middels vernieuwende verbindingen tussen gezondheid en sociaal domein, preventie te versterken dat de kwaliteit van bestaan ten goede komt. Met de behoefte van de bewoner of cliënt geldt als vertrekpunt.

Een eerste stap is een verkenning van verschillende beloftevolle projecten in de regio. In een serie van gesprekken zoeken we naar een nieuwe balans tussen gezond en sociaal in de regio. Zie hier de aparte gesprekken:


Onderwijs, verkenningen en kenniscafés

De eerste opdracht was het concretiseren van de vraagstukken voor de minorstudenten van de Minor Gezond bewegen en het daadwerkelijk koppelen van studenten met praktijkpartners. De vier vraagstukken zijn: De scootmobiel: oplossing of hindernis?, Sleutelpersonen voor vitaliteit, Positieve gezondheid binnen zorg en welzijn én Positieve gezondheid in de wijk. Social Work-studente Zoë Jansen vertelt er hier meer over. Eind januari presenteerden de studenten hun eindproducten.

Najaar 2020 vond een inspirerend werkbezoek in Capelle a/d IJssel plaats. Met veel mooie verhalen vanuit zowel gemeente als van Welzijn Capelle overde praktijk van subsidie, aanbesteden en inbesteden. Het verslag is hier te lezen.

Het werkteam heeft inmiddels twee kenniscafés georganiseerd. In het eerste werkteam stond het concept Positieve gezondheid centraal, in het tweede kenniscafé de casus van de scootmobiel. Hier is ook een verkennend onderzoek naar gedaan met deze notitie als resultaat. Het derde kenniscafé staat begin 2022 gepland.

Interesse in of meer weten over de werkteams?

Contact ons

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Door je te abonneren op onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacyverklaring.